Er honning bare søtt?
Honning er mer enn et søtningsmiddel! Ikke bare er honning godt for magen, næringsrik, men inneholder også helsebringende kvaliteter. Honning er prebiotisk, som vil si at honning gir næring til viktige bakterier i tynntarmen. I motsetning til sukker virker honning positivt på å lindre tilstander av magesårbakterien Helicobacter pylori. Hvitt sukker er raffinert og er i stedet mistenkt for å skape rom for inflammasjon i kroppen.
Næringsinnholdet i honning er riktignok i mindre doser, men honning inneholder gjennom plantestoffer mineraler, sporstoffer, enzymer og frie aminosyrer i tillegg til B1,B2,B3,B5,B6 og C vitamin, mineraler (kalsium, kalium, kopper, jern, magnesium, mangan, fosfor, natrium, sink, selen) og antioksidanter. Honning inneholder polyfenoler som er vist å dempe oksidativt stress. De symbiotiske effektene av næringsstoffene i honning kan synes å ha god effekt på blodsirkulasjon, sårlindring både internt og eksternt.
Hvor mye??
Det vil være opp til den enkelte, men ifølge Berit Nordstrand kan bytte ut hvitt sukker med 1-2 teskjeer (15-25g) honning i ditt daglige kosthold. (det meste av informasjonen her er hentet fra: https://beritnordstrand.no/litt-honning-kan/). Selv bruker jeg ca. en stor skje honning om dagen og i løpet av et år forbruker jeg trolig mellom 15-20 kg honning. Også fordi jeg ikke bruker hvitt sukker og bruker honning som konserveringsmiddel.
Hva med honning i teen?
Honningen mister næringsinnhold ved kraftig oppvarming. Inne i bikuben kan temperaturen være rundt 35 grader, og ved over 40 grader vil honningen kunne miste næringsinnhold. Er du opptatt av å bevare mest mulig næringsinnhold, kan du vente med å ha i honning i teen til temperaturen er rundt 80 grader. Hvis du vil ha absolutt alle næringsstoffene bør du nok innta honningen i forkant av teen, men ikke mist motet om du har i honningen i varm te, det i seg selv er god lindring også!